Podujatie Požehnanie mladých vín - Hlohovecký Cech vinárov

Podujatie Požehnanie mladých vín – Hlohovecký Cech vinárov

Člen Klastra regionálneho rozvoja – západné Slovensko Hlohovecký cech vinárov usporiadal dňa 25. novembra 2016 v poradí už 6. ročník akcie „ Požehnanie mladých vín“. Podujatie konalo vo vieche Jašter na Starej hore v Hlohovci s viac než 80 vzorkami mladých vín. Nemalú zásluhu na založení tradície Požehnania mladých vín v našom regióne má aj pán Branislav Ded zo spoločnosti Food Farm Hlohovec, ktorý si aj tento rok nenechal ujsť príležitosť byť pri tom.

Oficiálne zahájenie akcie Požehnanie mladých vín uskutočnil predseda Hlohoveckého cechu vinárov Pavol Tutura. Potom vystúpil Mgr. Jozef Urminský, riaditeľ vlastivedného múzea v Hlohovci a člen cechu vinárov. Následne sa ujal slova pán dekan Jasenák z mestskej farnosti v Hlohovci. Pán dekan pozdravil prítomných účastníkov a  následne prikročil k oficiálnemu aktu požehnania mladých vín.

 Po tomto oficiálnom zahájení začali prítomní milovníci vínnej kultúry s degustáciou vystavených vzoriek vín a bolo naozaj čo ochutnávať. K dobrej nálade prispela aj harmonika a spev Roba Šalera , hudobná produkcia Stana Repku a folklórna skupina Šulekovčan. Keď k tomu pridáme tradične dobré jedlo vo vieche Jašter , nemožno sa čudovať, že ľudia odchádzali z Jaštera spokojní a v povznesenej nálade. Tešíme sa na ďalší, v poradí už 7. ročník tohto vydareného podujatia.

Ako vzniká mladé víno

Akonáhle sa do sudov dostane hroznový mušt z novej úrody, čakajú vinári netrpezlivo na burčiak. Jeho ochutnávanie je doménou predovšetkým na Slovensku ale aj v Česku (na južnej Morave). Po burčiaku sa potom vinári tešia na to nové, mladé víno. Mladé vína bývajú predzvesťou kvality nadchádzajúceho ročníka – sú to prvé vína, ktoré vznikajú v danom vinárstve. Za mladé víno je tiež označovaný produkt, ktorého vek neprekročil jeden rok, doporučuje sa však skonzumovať ho do pol roku od dátumu plnenia. Mladé vína sú bohaté na antioxidanty.

História podujatia

Tradícia jeho ochutnávania spadá do doby, kedy feudáli a cirkev vlastnili vinice a najímali si na obdobie jedného roku predákov, ktorí sa potom o vinicu starali. A práve na sv. Katarínu (na južnej Morave to bolo na sv. Martina) bývala táto služba ukončovaná, vyhodnocovaná a prípadne predlžovaná na ďalší rok. Často si na túto počesť pripíjali práve mladým vínom. Tieto vína neboli ešte celkom číre, mohli byť i ľahko perlivé, ale zato boli svieže a ovocné.

Ako chutí mladé víno ?

Každé inak! Každé má niečo svoje, niečo iskrivé a zaujímavé. Spoločne ich spája ľahkosť, sviežosť a ovocné tóny v chuti i vôni. Nájdeme stovky odtieňov. Intenzita farby býva u mladých vín väčšinou o jeden level nižšia. Škála farieb je u červených vín širšia. Víno je na začiatku svojej cesty, preto je treba mu dať čas dozrieť a ukázať kvality. Francúzi majú svoje Beujolois a my máme naše dobré  svätokatarínske.